top of page
Zoeken
  • mauriceroberte

Een verhaal over tandpijn! (deel 1)

“Ik merkte al enkele dagen dat één van mijn voorste tanden gevoeliger was geworden voor koude en warmte, wat erg hinderlijk was, aangezien ik geen ideale manier vond om comfortabel te eten en te drinken.

Hiervoor deed ik zelfhulp: Maagstroom (verzorgt tandvlees), Nierstroom (verzorgt kwaliteit van tanden) en Dikke darmstroom (verzorgt tandwortels en tanden) - met zelfhulp bedoel ik dat de handen geplaatst worden op die plekken in het lichaam die invloed hebben op hierboven vernoemde Meridianen/orgaanstromen.

Maar dan werd ik op een ochtend wakker met vreselijke tandpijn. Mijn tandarts kon mij gelukkig die dag nog ontvangen en zij constateerde een abces. Ze overtuigde mij om hiervoor antibiotica te nemen … veel overtuigingskracht was er echter niet nodig, ik zou alles doen om de pijn te stoppen … Ik moet hier wel bij vermelden dat ik de laatste 30 jaar geen medicatie neem. Diezelfde dag nam ik 3 pillen en zo ook de volgende dag, zaterdag 25 maart. Zondagochtend om 2u00 werd ik wakker - helemaal bezweet, hartkloppingen, wit schuim in mijn mond, angstwekkend zwak, buikkrampen, … en omgeven door een verschrikkelijke chemische geur. Ik besefte dat dit een reactie op de antibiotica was. Ik realiseerde mij dat verder gaan met de kuur geen optie meer was (alhoewel dit medisch gezien natuurlijk ook geen goed plan is). Zondag leek het alsof ik verbleef in een chemische hel, maar ik benutte elk vrij moment om zelfhulp toe te passen. Via polsluisteren - een eenvoudige diagnostische techniek die we gebruiken in Jin Shin Jyutsu - merkte ik dat ‘Mars’ (lees: de kwaliteit van afbraak, rechtvaardigheid, oorlog, verdediging, …) om aandacht vroeg; Mars de God van de oorlog was inderdaad relevant, mijn lichaam voelde aan als een slagveld waarin een hevige oorlog woedde. De tandpijn was ondertussen wel sterk verminderd.

Als Mars ‘spreekt’ of om aandacht vraagt, hebben we in Jin Shin Jyutsu verschillende mogelijkheden om mee aan de slag te gaan. Het doel is dan om ontspanning te brengen in de fysieke gebieden die we linken aan Mars. Als deze gebieden ontspannen zijn, kan de natuurlijke zelfgenezingskracht van het lichaam onbelemmerd z’n werk doen.


Welke zijn de fysieke gebieden die we linken aan Mars?

- Aan de buitenkant van de enkel vinden we een gebied dat we in Jin Shin Jyutsu kennen als Veiligheidsenergieslot 16. Jiro Murai (herontdekker Jin Shin Jyutsu) ontdekte dat dit het 16de gebied is in ons lichaam, waar spanning zich dreigt op te hopen. Mary Burmeister (leerling Jiro Murai en grondlegger Westerse aanpak) vond dan op haar beurt dat dit gebied aan de buitenkant van de enkel - wanneer in harmonie - ons helpt eigenschappen of kwaliteiten uit te drukken die we linken aan Mars (gerechtigheid, verdediging, oprechtheid, overstijgen van angst, afbraak, …). De toepassing om terug evenwicht te brengen in dit gebied helpt telkens we nood hebben aan deze eigenschappen. Zo helpt Mars bv bij afbraak van fysieke structuren, zoals littekens en tumoren, … en ook bij afbraak van mentaal/emotionele patronen. Mars breekt vormen af en zorgt ervoor dat de energie die hierbij vrijkomt gebruikt kan worden. Zo helpen de kwaliteiten van Mars ons o.a. bij de vertering; met name bij de afbraak van voedingsstoffen - zodat deze door het lichaam kunnen opgenomen worden en gebruikt.

Telkens we dus nood hebben aan de kwaliteiten van Mars, kunnen we aan de slag met stappenpatronen die zich richten op de weefsels en fysieke structuren die we linken aan Mars.


- Ook de Meridianen/orgaanstromen Long & Nier zijn gelinkt aan Mars. In het geval van mijn tandpijn is Nierstroom interessant, aangezien één van de functies van dit traject het ontwikkelen en onderhouden van sterke tanden is.


- In Traditionele Oosterse geneeskunst regeert Mars het element Vuur! Vuur is een element dat in JSJ gelinkt wordt aan de 5de Diepte. In JSJ gebruiken we de term Dieptes om een verzameling van aan elkaar gelinkte kwaliteiten - Veiligheidsenergiesloten, Orgaanstromen/Meridianen, toepassingen, … - aan te duiden. In de ‘Vuur’-Diepte worden de VES 24, 25 en 26 geplaatst en de orgaanstromen Hart & Dunne Darm. Zowel de toepassing ‘Hartstroom’ als de toepassing ‘Dunne darmstroom’ is relevant bij abces, zij ondersteunen het genezingsproces.

Maar het was vooral VES 24 (een VES van de 5de Diepte) dat mij aansprak. VES 24 - een gebied aan de kleine teenzijde van de wreef heeft een bijzondere ‘Mars’-impact. Als dit gebied ontspannen is, dan zijn we in staat kwaliteiten uit te drukken die enkel en alleen ontwikkeld kunnen worden door Mars te beleven. Mary Burmeister zegt dat dit gebied ons helpt bij het harmoniseren van chaos. VES 24 ondersteunt de grote opruiming, die nodig is na de beleving van oorlog. Telkens er in ons lichaam of in ons huis 😉 dient opgeruimd te worden is het dan ook een goed idee om ook even aandacht te hebben voor VES 24. Ook vertelde Mary dat VES de woonplaats is van ‘de Prins van Vrede’. We kunnen enkel streven naar vrede als we weten wat oorlog is.
En nu aan de slag!

VES 24 dus … door lichte druk uit te oefenen aan de kleine teenzijde van de wreef merkte ik dat dit gebied (VES 24) erg gevoelig was. Gevoeligheid in een Veiligheidsenergieslot is één van de communicatiemiddelen van ons lichaam om aan te geven dat we afstevenen op problemen. Ik startte de zelfhulpoefening en merkte dat er inderdaad ‘iets’ gebeurde bij mijn tand. Toen mijn man Maurice het stappenpatroon bij mij toepaste ging ik in een diepe ontspanning en had ik de gewaarwording dat er een gasbel ontsnapte bij mijn tand. De ontsteking voelde aan als geheeld.


We zijn nu ondertussen 8 weken verder en ik merk dat de tandwortel nog niet helemaal geheeld is. Door vroegtijdig te stoppen met de antibioticakuur zijn het natuurlijk de meest hardnekkige bacteriën die het gehaald hebben en die zich nog kunnen voortplanten. Ik blijf dus dagelijks zelfhulp toepassen.

Ik doe meer dan 1 uur zelfhulp per dag (vaak tot 2 uur), aangezien ik op een diepgaande manier heling wil brengen bij de tanden en aangezien ik besef dat het voor mij belangrijk is, dat ik de boodschap van Mars begrijp. Ik merk dat wanneer ik zoet eet of drink een aantal uren later meer activiteit te voelen is bij mijn tand. Ik ervaar geen tandpijn, maar af en toe merk ik een licht ongemak. Dit zet mij dan aan om de zelfhulpoefening een keertje extra te doen.

Ik blijf werken met Maagstroom en Dikke darmstroom, aangezien deze effectief het gebied van het probleem voedt, beschermt, bouwt en herstelt (dat is namelijk wat elke orgaanstroom doet met de gebieden waar doorheen het traject hen leidt).

Ook werk ik met de orgaanstroom 'blaas', de VES 16, 21, 24 ..., ... (hierover later meer ...)

Ik ben er zeker van dat ik bijzonder veel tandpijn zou hebben als ik de zelfoefeningen niet dagelijks zou doe en/of dat ik mijn tand zou verliezen. Samen met de tandarts en de paradontoloog kijken we hoe het verder evolueert... Ik houd jullie op de hoogte.


Aangezien je nu misschien ook zin hebt gekregen om met VES 24 aan de slag te gaan … hieronder vind je het stappenpatroon:

Zelfhulp linker VES 24

1) Plaats linkerhand op linker VES 24 (kleine teenzijde wreef linkervoet) en plaats rechterhand tussen linker dikke teen en tweede teen (tegen de basis)

Hou deze stap zo’n 3 minuten vast

2) Plaats rechterhand op linker VES 25 (zitbeentje) - dit is makkelijk als je met rechterhand tussen de benen naar zitbeentje gaat - en linkerhand blijft bij linker VES 24 (je kan een gebied met de palm van de hand of met de rugzijde van de hand vasthouden)

Hou deze stap zo’n 2 minuten vast

3) Plaats rechterhand op linker VES 23 (onder ribben rugzijde) en linkerhand blijft bij linker VES 24

Hou deze stap zo’n 2 minuten vast

4) Plaats rechterhand op linker VES 26 (onder de oksel met vingertoppen tegen schouderblad) en linkerhand blijft bij linker VES 24

Hou deze stap zo’n 2 minuten vast

Keer om voor rechter VES 24

Als dit stappenpatroon te ingewikkeld lijkt, dan kan je iemand anders vragen het bij jou toe te passen of je kan overgaan tot dat wat we ‘vluggertje’ noemen;

- pink vasthouden

- VES 24 (kleine teenzijde wreef) en VES 25 (zitbeentje) zelfde kant

Brengt orde, ruimt op, harmoniseert tonus van spieren, algemene ontspanning, ‘reinigt’ gezicht, brengt vrede, …


Veel succes!!!

695 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page